Yabancı ülkede yaşamak için atabileceğiniz bazı adımlar var.
Öncelikle yurt dışına nasıl gitmek istediğinize karar vermelisiniz:
- Yurt dışında çalışmak (kısa - uzun süreli)
- Yurt dışında eğitim almak (kısa - uzun süreli)
- Yurt dışında ev almak
- Yurt dışında iş kurmak
Yurt dışında ev almak ile iş kurmak bu seçenekler arasında yüksek maliyetli olanlardır. Bunun için öncelikle gayrimenkul veya yatırım ile oturum izni veren ülkeleri araştırmalısınız.
Yurt dışında çalışmak cazip seçeneklerden biridir. Günümüzde yabancı bir ülkede farklı şekillerde çalışıp yaşamanız mümkün:
- Online (veya bazen fiziksel) görüşmeler yaparak bir şirkette işe girmek ve o şirketin çalışanı olarak ilgili ülkeye gitmek. Şirketin size sağladığı davet mektubu gibi belgelerle birlikte çalışma vizesine başvurabilirsiniz. Bazı şirketler yer değiştirme giderlerini de karşılar.
- Türkiye’deki çok uluslu bir şirketin başka bir ülkedeki şubesinde çalışmak. Bu durumda şirketiniz birçok işlemi sizin adınıza gerçekleştirebilir. İlgili ülkede çalışmanız ve yaşamanız mümkün olur.
- Startup kurmak. Startup vizeleri birçok ülke tarafından sınırlı süre için veya sınırsız süreyle sunulmaktadır. Bu vizeyi alabilmek için iş planınızı oldukça detaylı hazırlamanız beklenecektir.
- Dijital göçmenlik. Dijital göçmenlik vizesi sunan ülkelerin sayısı gitgide artmaktadır. Bu vize tipinden online çalışarak kazanç sağlayan kişiler yararlanabilir. Aylık belirli bir geliri kanıtlamanız beklenir.
- Staj yapmak. Yurt dışında kısa süreli çalışmak için şirketlerin staj ilanlarına da başvurabilirsiniz. Böylece alanınızda farklı deneyimler kazanabilirsiniz. Ülkeye döndüğünüzde özgeçmişinizle öne geçme ihtimalinizi artırabilirsiniz.